Virolens: Pre-presentation

Virolens: Pre-presentation

Protect and Care heeft de rechten verworven om de Virolens®-testunits in heel Europa, de EER en de overzeese gebieden op de markt te brengen. (protectandcare.be)

Van 26 tot 28 april houdt Protect and Care de eerste presentatie en testdemonstratie binnen de EU op de Health & Care beurs in Gent, België. Met deze demonstratie willen we de medische sector bewust maken van deze nieuwe en disruptieve technologie. We willen verschillende gerenommeerde ziekenhuizen en virologen overtuigen om het project te steunen.

Het zeer schaalbare Virolens® COVID-19 screeningstoestel is gebaseerd op een nano-cellulaire microscoop die gebruik maakt van holografische beeldvorming en artificiële intelligentie (AI) softwaretechnologie. Het maakt gebruik van een niet-intrusieve speeksel swab test om de aanwezigheid van het COVID-19 virus binnen 20 seconden op te sporen. Het Virolens®-systeem heeft een gevoeligheid van 99,8% en een specificiteit van 96,7%, gebaseerd op de resultaten van een interne in-vitro validatiestudie, ontworpen door de Universiteit van Bristol.

Virolens® kan COVID opsporen in slechts 18 uur na blootstelling aan het virus. In dit vroege stadium vertoont de besmette persoon geen symptomen en is hij niet besmettelijk, waardoor Virolens® kan doen wat geen enkele andere COVID-test kan doen:  De kans om het virus voor te zijn door de positieve persoon te isoleren en COVID te stoppen voordat het zich verspreidt.

Naast snelheid en nauwkeurigheid is Virolens® mobiel en schaalbaar. In tegenstelling tot PCR- en antigeensneltesten die afhankelijk zijn van chemie om het virus op te sporen, is Virolens® gebaseerd op fysica en zijn er geen chemicaliën of laboratoria voor nodig. Resultaten zijn scanbaar met een unieke QR-code en kunnen worden gedeeld op een app, in tekst of afgedrukt.

Een gebruiker opent simpelweg het deksel van de cartridge, swabt zijn tong, sluit de cartridge en plaatst deze in het apparaat. Binnen enkele seconden wordt de aan- of afwezigheid van Covid-19 onthuld via een rood of groen licht, afhankelijk van het resultaat.

Virolens® kan elk omhuld virus opsporen waarvoor het is aangeleerd, waaronder Ebola, Hepatitis A en Hepatitis B. In de nabije toekomst zal Virolens® testen op zeven aandoeningen van de luchtwegen: Influenza A, Influenza B, MERS, Adenovirus, 229E (de gewone verkoudheid) en SARS-COV-19.

Protect and Care is van mening dat er behoefte zal zijn aan een wereldwijd netwerk dat op het Virolens®-systeem is gebaseerd en dat zo snel mogelijk moet worden uitgerold. Dit systeem zal honderden tests per toestel per dag mogelijk maken, en een centrale rol spelen in het doorbreken van de keten van overdracht van COVID-19 infecties. Virolens® heeft brede toepassingen in sectoren zoals fabrieken, kantoren, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, evenementen, het leger, overheden, enzovoort. Hierdoor kunnen mensen doorgaan met hun leven, wetende dat ze zich in een veilige omgeving bevinden.

Protect and Care gelooft dat de markten in deze landen heel hoog zullen oplopen, en onder meer het testen op COVID-19-infecties zullen omvatten, met een uitbreiding naar andere virussen. Op lange termijn zullen deze machines hergebruikt worden als mobiele diagnoselaboratoria met het potentieel om te concurreren met de huidige IVD testindustrie. Momenteel is het Virolens®-systeem alleen getraind om COVID-19 te zoeken en te herkennen, maar zal op middellange termijn worden uitgebreid tot andere ziekten, waaronder verkoudheid en griep.


virolens@protectandcare.be